![](/media/lib/47/korona-z-wody-a9562abd1fe7293b8b819dce01478200.jpg)
Tania i prosta metoda pozyskiwania wodoru z wody
17 maja 2011, 16:52Naukowcy z australijskiego Monash University we współpracy z uczonymi z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis wpadli na trop odkrycia, które może pozwolić na opracowanie taniego i prostego sposobu rozkładu wody na tlen i wodór
![](/media/lib/143/n-szympans-24a6b31d6b2df1956825ecf7add2dbb5.jpg)
Szympansy są świadome ryzyka żerowania zbyt blisko ludzi
31 maja 2017, 05:22Nicola Bryson-Morrison, doktorantka z Uniwersytetu Kentu, sugeruje, że szympansy są świadome ryzyka żerowania zbyt blisko ludzi, dlatego dostosowują swoje zachowanie, by unikać negatywnych kontaktów z naszym gatunkiem.
![](/media/lib/31/hamburger-189d229646d1538baa92d3108705bf29.jpg)
Dieta wysokotłuszczowa uszkadza neurony podwzgórza
9 czerwca 2011, 16:33U otyłych osób, które hołdują obfitującej w tłuszcze diecie, może dochodzić do uszkodzenia neuronów w podwzgórzowym ośrodku kontrolującym odżywianie. Nie wiadomo, czy jest ono trwałe.
![](/media/lib/281/n-laser-b468ddfc4a4168525ca14432e9948766.jpg)
Niemcy i Amerykanie zbudowali „najostrzejszy” laser w historii
5 lipca 2017, 12:36Teoretycznie rzecz ujmując laser generuje światło w jednym kolorze, zatem o jednej długości fali. Jednak nikt nigdy nie stworzył takiego idealnego lasera, a urządzenia te emitują światło o pewnym zakresie długości fali. Badacze z niemieckiego Physikalish-Technische Bundesanstalt (PTB) i amerykańskiego JILA – instytutu założonego wspólnie przez Narodowy Instytut Standardów i Technologii oraz University of Colorado-Boulder – zbudowali właśnie „najostrzejszy” laser na świecie
![](/media/lib/57/orangutan-pod-drzewem-bcbc88449e4a0421a01a954b9d1cbb56.jpg)
Szczęśliwy orangutan żyje dłużej
29 czerwca 2011, 09:39Szczęśliwsze orangutany żyją dłużej. Wiemy o tym dzięki opracowanej przez amerykańsko-brytyjski zespół metodzie pomiaru dobrostanu trzymanych w niewoli małp. Gdy po 7 latach ponownie badano orangutany, okazało się, że szczęśliwsze zwierzęta z większym prawdopodobieństwem żyły nadal.
![](/media/lib/206/n-niebieskie-swiatlo-dcd34d0ca3fe7507049fb1f49b7c8b4d.jpg)
Sztuczne światło z urządzeń cyfrowych pogarsza jakość snu
31 lipca 2017, 11:35Niebieskie światło emitowane przez różne urządzenia, np. telewizory czy tablety, przyczynia się do większej częstości zaburzeń snu.
![Mózg jako sieć](/media/lib/62/mozg-brain-electronic-chip-e1ef341948d070b911d4bc8372bc3a3c.jpg)
Internet - zewnętrzny dysk twardy ludzkości
15 lipca 2011, 21:01Opublikowane w magazynie Science badania sugerują, że internet zmienił sposób, w jaki zapamiętujemy informacje. Przestajemy pamiętać konkretne szczegóły, zapamiętujemy za to witryny, gdzie możemy te szczegóły znaleźć
![](/media/lib/286/n-oliwa-z-czekolada-d656ed8ce80198b1db0f8419a033a64f.jpg)
Czekolada z oliwą dobra dla naczyń
30 sierpnia 2017, 11:21Gorzka czekolada z dodatkiem oliwy z oliwek poprawia profil ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
![](/media/lib/33/2676290755_5c345c645f-c51958ea7c0909d509d017952b92ff4c.jpg)
Odcisk palca zdradzi więcej niż linie papilarne
5 sierpnia 2011, 13:13Jedna z najstarszych technik identyfikowania przestępców, badanie odcisków palców, została właśnie znacznie udoskonalona. W ciągu trzech lat w ręce policji trafi narzędzie, pozwalające na twierdzenie, co jadła, czego dotykała czy jakich kosmetyków używała osoba, która pozostawiła odciski.
![](/media/lib/149/n-salatka-f47bc3e97edfd99e032f1850bc5d9811.jpg)
Dodatek tłuszczu do warzyw sprzyja wchłanianiu licznych mikroskładników
10 października 2017, 10:34Dodanie do warzyw czy sałatki tłuszczu, np. oleju sojowego, sprzyja wchłanianiu 8 składników odżywczych, np. alfa- i beta-karotenu czy witaminy K.